Nátierky
Základná bryndzová nátierka
80 g masla, 200 g bryndze, soľ, pažítka alebo cibuľa, sladká paprika, smotana, rasca
Čerstvé maslo dobre vymiešame, pridáme bryndzu, soľ, na drobno pokrájanú pažítku alebo cibuľku, sladkú papriku, kyslú smotanu a rascu. Vymiešame na hladkú masu.
Nátierka z bryndze
2 ks sardiniek, 120 g čerstvého masla, 250 g bryndze, za hrot lyžičky kaparov, % kávovej lyžičky horčice, lyžica oleja, 50 g ementálu, rasca, paprika, pažítka, zelený petržlen na ozdobu, 60 g čerstvého masla na ružičky
Sardinky vymiešame s maslom a s bryndzou a pretlačíme cez sito do misy, potom pridáme sekané kapary, francúzsku horčicu, lyžicu oleja, strúhaný ementál, podľa chuti sladkú červenú papriku, rascu, zelenú sekanú pažítku. Bryndzu dobre vymiešame a dáme uležať na studené miesto. Potom dáme nátierku na misu, ozdobíme ju zelenou petržlenovou vňaťou a s ružičkami z masla posypanými červenou paprikou.
Miešaná bryndza
500 g bryndze, 20 g sladkej papriky, 2 g rasce, 100 g horčice, 500 g masla, 150 g cibule, 30 g sardelovej pasty, 1 dl piva
Bryndzu, sladkú papriku, horčicu, maslo, nadrobno posekanú pažítku, sardelovú pastu, pivo a na drobno posekanú cibuľu premiešame, potom šľahačom ušľaháme tak, aby sa bryndza penila.
Pikantná bryndzová nátierka
700-800 g bryndze, 500 g čerstvého masla, 500 g cibule, 100 g pažítky, 100 g sardelovej pasty, 100 g horčice
Do vyšľahaného masla za stáleho miešania pridávame postupne bryndzu a dobre vyšľaháme. Potom pridáme červenú papriku, na drobno pokrájanú cibuľku, pažítku, sardelovú pastu a horčicu.
Bryndzová pomazánka
60 g masla, 150 g bryndze, 20 g cibule, červená paprika, horčica, soľ, pažítka
Do vymiešaného masla primiešame bryndzu, postrúhanú cibuľu, pokrájanú pažítku, horčicu, červenú paprika a soľ.
Bryndzová nátierka so sardinkami a vajíčkom
150 g masla, 150 g bryndze, 4-5 sardiniek, 20-30 g cibuľky alebo pažítky, 1 kávová lyžička horčice, sladká červená paprika
Maslo dobre vymiešame a pridáme sardinky, bryndzu, cibuľku alebo pažítku, horčicu, papriku a na drobno posekané na tvrdo uvarené vajíčko. Do nátierky pridáme aj olej zo sardiniek.
Bryndzová nátierka s údeným mäsom
150 g bryndze, 100 g údeného mäsa, pažítka
Maslo dobre vymiešame, pridáme bryndzu a na drobno posekané údené mäso alebo šunku. Podľa potreby prisolíme a pridáme na drobno pokrájanú pažítku. Ak je nátierka hustá, rozriedime ju smotanou.
Bryndzová nátierka s paradajkami a paprikou
100 g masla, 150 g bryndze, pažítka alebo cibuľka, 1 kávová lyžička horčice, 1-2 paradajky, 1 väčšia paprika, rasca, soľ
Maslo dobre vymiešame, pridáme horčicu, bryndzu, na drobno pokrájanú pažítku alebo cibuľku, papriku a paradajky, ktoré vopred olúpeme a jadierka vyškrabeme lyžičkou. Podľa potreby dosolíme.
Polievky
Demikát
Do vývaru zo zemiakových halušiek, v ktorom necháme kúsky halušiek, pridáme bryndzu a sladké mlieko. A polievka je hotová!
Bryndzová polievka s mrveničkou
1,5 l vody, 50 g cibule, soľ, 500 g zemiakov, 100-150 g bryndze, 2-3 lyžice smotany, pažítka
Mrvenička: 150 g hrubej múky, 1 vajce, trochu vody
Do osolenej vody dáme variť očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky, postrúhanú alebo na drobno posekanú cibuľu. Keď sú zemiaky uvarené, zavaríme do polievky mrveničku, ktorú necháme krátko povariť. V miske vymiešame čerstvú bryndzu so smotanou a za stáleho miešania nalejeme na ňu trocha polievky. Keď je bryndza dobre rozmiešaná vlajeme ju do ostatnej polievky a pridáme na drobno pokrájanú pažítku. Na vrch môžeme ozdobiť aj opraženou slaninkou.
Iné pokrmy z bryndze
Halušky s bryndzou I.
1,5 kg veľkých zemiakov, 350 g hladkej múky, 60-80 g údenej slaninky, 250 g bryndze, soľ
Umyté a olúpané zemiaky postrúhame najemno, osolíme a zamiešame s múkou. Na lopár odoberieme vždy kúsok cesta, nožom oddeľujeme kúsky tzv. šklbance a hádžeme ich priamo do veľkého kastróla s vriacou vodou, alebo cesto pretláčame cez špeciálne haluškové sito s väčšími dierkami. Uvarené halušky vyberieme naberačkou s otvormi, alebo scedíme, premiešame s rozdrobenou bryndzou a povrch polejeme vyškvarenou slaninou nakrájanou na drobné kúsky.
Halušky s bryndzou II.
400 g miešanej múky, 1 vajce, voda, soľ, 150 – 200 g bryndze, 100 g slaniny, pažítka
Do zmiešanej múky (1 diel hladkej múky a 1 diel hrubej múky) pridáme 1 vajce a toľko vody, aby bolo cesto mäkké. Z cesta hádžeme do vriacej osolenej vody tenké halušky, ktoré necháme dobre zovrieť. Keď sú uvarené vyberieme ich a prepláchneme studenou vodou. Dobre odkvapkané dáme do kastróla na teplé miesto, omastíme ich masťou z vypraženej slaninky a pridáme bryndzu, ktorú môžeme vopred premiešať s kyslou smotanou. Dobre prehriate halušky dáme na teplú misu, posypeme opraženou slaninkou a posekanou pažítkou.
Strapačky s bryndzou
600 g zemiakov, 300 g múky, voda, 150 – 200 g bryndze, voda
Očistené zemiaky postrúhame na jemno, osolíme, pridáme miešanú múku, vodu a vypracujeme cesto. . Na lopár odoberieme vždy kúsok cesta, nožom oddeľujeme kúsky tzv. šklbance a hádžeme ich priamo do veľkého kastróla s vriacou vodou, alebo cesto pretláčame cez špeciálne haluškové sito s väčšími dierkami. Uvarené halušky vyberieme naberačkou s otvormi, alebo scedíme, premiešame s rozdrobenou bryndzou a povrch polejeme vyškvarenou slaninou nakrájanou na drobné kúsky. Ozdobiť môžeme aj do zlatista opraženou cibuľkou.